Hétköznapi Szuperhősök-Pályázat


Hétköznapi (szuper)hősök

 

Pályázati felhívás általános iskolák felső tagozatos diákjai

és középiskolás tanulók részére

 

A debreceni NDK ? Neue Debreczenische Kunst ? művészcsoport
és a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria által közösen meghirdetett pályázat

A PÁLYÁZAT TémáJA:

Sajnos ritkán vesszük a fáradtságot, hogy egy kicsit mélyebben is elgondolkodjunk azon, hogy bonyolult világunk miért és hogyan működik. Teljesen természetesnek vesszük, hogy a csapból iható víz folyik, szennyvizünk pik-pakk eltűnik a szemünk elől valami csövön, konnektoraink bárhol elérhetők hogy szomjas készülékeinket megetessék, és a levegőben is ott van valami, amit nem látunk, de léte könnyíti kommunikációnkat, kapcsolattartásunkat, és informáltságunkat. Ha fáj valami, orvoshoz, ha venni akarunk valamit, boltba, ha tanulni akarunk, iskolába megyünk. A közlekedéshez megannyi lehetőség áll rendelkezésünkre és akkor sem esünk kétségbe, ha a legfrissebb híreket akarjuk becsatornázni magunknak. Bármit szeretnénk, minden karnyújtásnyira van. Az egész életünk, születéstől a halálig rendezetten, kiszolgáltan működik. De ez csak a felszín?

Mindemögött sorsok, emberek, egyének, egyéni tudáshalmazok, szervezettség, több ezer év fejlődése, tapasztalata van.

Mérnökök, tudósok, statiszták, vizesek, villanyosok, boltosok, kereskedők, informatikusok és mindenféle emberekek bujkálnak a sok-sok szakma mögött.

Világunk egy bonyolult gépezet, melyben mindenki egy csavar vagy egy elem, de léte soha nem elhanyagolható.

Társadalmunk olyan, mint egy test. Szervekkel, szövetekkel, sejtekkel. Mindenkinek megvan a maga feladata, jelentősége ebben az összetett rendszerben.

Az élet nevű játékban kinek ez, kinek az jut. Van, aki tevékenységével, tetteivel, munkájával több reflektorfényt kap, van, aki semmit. Ez nem feltétlenül választás kérdése, és nem feltétlenül minőségi és jelentőségbeli különbséget jelent. Mi pont arra törekszünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra, akik csendes, néma, de elengedhetetlen munkájukkal, létükkel, segítik, működtetik, hátukon viszik világunkat.

Ők, akikre nem gondolunk mindennap.

Ők, akiket nem istenítünk, sőt, sok esetben nem is tisztelünk.

Ők, akik csak teszik a dolgukat.

Ők, akiket szinte észre sem veszünk.

Ők, akik vannak, de nélkülük mi nem lennénk.

Ők, akik némák, de elengedhetetlenek.

Ők a mi Hőseink.

Az emberek, akik nem várnak köszönetet, mert önzetlenek, tiszták.

Az emberek, akik nem vágynak a népszerűségre, mert elfoglaltak, és egyébként csak tenni akarják amit kell.

Az emberek, akik csak építeni akarnak, mert pozitívan állnak a dolgokhoz.

 

Talán magadra ismertél? Lehet, hogy Te is egy hétköznapi hős vagy?

Itt a lehetőség! Játssz el a gondolattal!

Mi lenne, ha nem lennének ilyen tagjai a társadalmunknak?

Milyen lenne az utca kukások nélkül, az intézmények takarítók nélkül, a közlekedés buszsofőrök nélkül, az építkezés segédmunkások nélkül, vagy a kórházak ápolók nélkül?

Ugye, hogy bonyolultabb?

A mindennapokban megannyi ember dolgozik szinte észrevétlenül, hogy életünk kényelmesebb, komfortosabb, észrevétlenebb legyen. Nélkülük nehezebben boldogulnánk még a látszólag egyszerűbb feladatok elvégzésével is. Nem túlzás, ha hősnek tekintjük őket, hiszen nehéz és felelősségteljes munkát végeznek. Ritkán irányul rájuk a figyelmünk, természetesnek vesszük, hogy ők vannak és megtisztítják az utcákat, felmossák a folyosót, vezetik a buszokat, keverik a betont és gondozzák a betegeket.

Ez a kiírás most róluk szól. Alkotásainkkal megadhatjuk nekik a kellő tiszteletet és kinyilváníthatjuk elismerésünket társadalmunk láthatatlan sejtjeinek nélkülözhetetlen munkája iránt.

 

A PÁLYÁZAT CÉLJA:

A megjelölt korosztályú diákok alkotásra, önkifejezésre, megnyilatkozásra ösztönzése a fent említett témában. Továbbá ösztönözni szeretnénk a téma minél szélesebb értelemben vett feldolgozását, illetve a korban és földrajzi értelemben távol lévő alkotó fiatalokat összekapcsolni. A pályázatra érkező anyagokból egy közös kiállítás jön létre. A kiállítás gerincét az NDK, valamint a meghívott kortárs képzőművészek témára reflektáló, tematikus munkái adják, mely kiegészül a meghirdetett pályázatra érkező diákmunkákkal.

 

A KIÁLLÍTÁS CÉLJA:

A témafelvetésével lehetőséget teremtsen a különböző generációk tapasztalat- és gondolatcseréjére, a jövő gondolkodásának alakítására, alternatívák felvázolására, eszmecserére.

A kiállítás kiváló apropót ad arra, hogy a művészeket közelebb hozza egymáshoz, egyfajta valódi közösségi teret építsen. Az NDK számára fontos a közösségépítésen túl az is, hogy a fiatalok számára példát mutasson, publicitási lehetőséget biztosítson, és a szabad gondolkodás és önkifejezés szellemében inspiráljon.

 

PÁLYÁZÓK köre:

Országos nyílt pályázat általános iskolai felső tagozatos, és középiskolás diákok részére.

 

DÍJAZÁS, RÉSZVÉTEL:

A pályázat ingyenes, részvételi díj nincs.

A bezsűrizett alkotásokat a galéria kiállítja, valamint a kiállítás ideje alatt díjmentes programokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez. A szervezők célja, hogy közösséget építsenek, és publicitási lehetőséget biztosítsanak az arra érdemes ifjú alkotóknak. Nem áll szándékunkban sorrendet tenni a beérkezett alkotások között. Alapkoncepciónk az új- és a középgeneráció alkotóinak munkáit egy térbe helyezni, így hozva létre egy izgalmas, kortárs reflexió keresztmetszetet.

 

PályázatI FELTÉTELEK:

 • Pályázni lehet iskolánkként, egyéni, valamint közös, csoportos munkákkal is.
 • Technikai, műfaji megkötés nincs. Lehet festmény, rajz, grafika, fotó, installáció, térbútor, szobor, fényfestés, számítógépes program, animáció, videó, zenemű stb.
 • Beküldhető alkotások mérete a helyi adottságok, felfüggeszthetőség, és szállíthatóság, postázás miatt:

Egyéni munkák esetén: maximum A/2

Csoportos alkotások, térben elhelyezhető nagyobb installációk esetén: maximum 1,5m2, maximális tömeg?10kg

 • A pályamunkákat, legyen az egyéni, vagy csoportos alkotás, kiállításra készen, paszpartuzva, keretezve kérjük leadni. Digitális munkák esetén a pályázót kérjük, a beküldés előtt konzultáljon a Deák17 Galéria munkatársaival a technikai feltételekről, vagy biztosítsa a mű kiállításához, megjelenítéséhez szükséges technikai eszközöket (projektor, digitális képkeret stb)
 • A debreceni diákok alkotásait nem feltétlenül szükséges postázni, a szervezők megbeszélés alapján összegyűjthetik, és egyszerre szállítják a kiállítás helyszínére. Kapcsolattartó: Dóczy Alpár (neuedebkunst@gmail.com, 06 20 575 5373)
 • A budapesti diákok alkotásait legegyszerűbb iskolánként összegyűjtve a Galériában személyesen leadni annak nyitvatartási idejében, de postázni is lehet.
 • Az ország más területéről pályázók számára az ajánlott postai küldemény a legcélszerűbb.
 • A szervezők egyértelmű elvárása, hogy a téma vizuális feldolgozását a pályázók kellő tisztelettel közelítsék meg. Az alkotások nem tartalmazhatnak obszcén, pornográf, sértő, politikai, vallási elemeket. Legyenek kortalan, bárki számára megtekinthető munkák, lévén a Deák17 egy ifjúsági Galéria.
 • Az alkotások elsődleges minőségi zsűrizését a pályázó iskolák helyi rajztanárai végzik, a végleges, kiállításra kerülő alkotások utólagos zsűrizésének jogát a D17 Galéria, valamint az NDK ? Neue Debreczenische Kunst ? mint Szervezők fenntartják.
 • Az alkotások hátoldalára kérjük felragasztani a mellékelt táblázatot számítógéppel kitöltve! A felragasztott táblázat nélküli munkákat nem vesszük át! (A szükséges táblázat csatolmányból illetve a Deák17 Galéria honlapjáról letölthető.)
 • Pályázó iskola nevét, címét, elérhetőségét (Az iskola hosszúbélyegzője is megfelelő)
 • Alkotó neve, osztálya, életkora
 • Alkotás technikája
 • Felelős rajztanár neve, elérhetősége (e-mail cím, telefonszám)
 • 16 éven aluli pályázó esetén a szülői engedélyt (Csatolt fájlban illetve a Deák17 Galéria honlapjáról letölthető.)

Kérjük, hogy amennyiben a kiállításra szánt munka több részből áll, mindegyik darab hátoldalán legyen feltüntetve név és elérhetőség, valamint a pályázati anyag csomagolását is lássák el a szükséges információkkal!

 

UTÓGONDOZÁS:

A Szervezőknek helyhiány miatt sajnos nem áll módjukban sem a kiállított, sem a kizsűrizett alkotásokat visszapostázni, vagy a kiállított alkotásokat 2018. május 31-nél tovább őrizni. Ezért megkérjük a Kedves Pályázókat, hogy ennek tudatában pályázzanak, és a projekt lezárását követően gondoskodjanak alkotásaik elszállításáról. A pályázók pályázatukkal egyben hozzájárulnak, hogy a beküldött alkotásaikat informálást követően további helyeken is kiállíthassák a szervezők.

 

FONTOS DÁTUMOK:

 • A művek beadási határideje, helye: 2018. január 5.

Személyes leadás: 2018. január 5. 16 óra Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet. Hétköznapokon, a Galéria nyitvatartási idejében.

Figyelem! A határidőn túl beérkező pályamunkákat nem áll módunkban befogadni!

Postai úton: Ajánlva, postára adási határidő: 2018. január 4.

Cím: Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

 • Megnyitó: 2018. január 12. 17 óra
 • A kiállítás megtekinthető: 2018. január 12-től március 3-ig a Deák17 Galéria nyitvatartási idejében.

 

A Pályázattal kapcsolatos TOVÁBBI Információ: deak17galeria@gmail.com, +36-1-266-0482