Facebook, lájkok, szelfik… – pályázat


?Facebook, lájkok, szelfik?

Köztünk élő társas magány?

Felhívás kortárs képzőművészek részére

 

A debreceni NDK? Neue Debreczenische Kunst ? művészcsoport által meghirdetett pályázat célja a fent említett téma minnél szélesebb feldolgozása, ahol mind korban, mind földrajzi értelemben távol lévő alkotókat, fiatalokat próbálunk önkifejezésre, megnyilatkoztatásra ösztönözni.

 

A kiállítás célja, hogy ennek az aktuális és fontos témának felvetésével lehetőséget teremtsen a sokszor elszigetelten alkotó művészeknek a közös alkotásra, a különböző generációk tapasztalatainak és gondolatainak cseréjére, a jövő gondolkodásának alakítására, alternatívák felvázolására, eszmecserére.

A kiállítás kiválló apropót ad arra, hogy a művészeket közelebb hozza egymáshoz, egyfajta valódi közösségi teret építsen. Az NDK számára fontos, hogy a közösségépítésen túl, a fiatalok számára is példát mutasson, publicitási lehetőséget biztosítson, és a szabad gondolkodás és önkifejezés szellemében inspiráljon is.

 

 

Témáról

Az internet, és a tömegkommunikációs eszközök robbanásszerű térhódításával, az emberek egy teljesen új közegbe csöppentek, mind az információ csere, mind a kapcsolatépítés, -tartás, vagy a személyiségünk egészséges fejlődésének szemszögéből nézve. Ez a jelenség, ami az emberi civilizációnk evolúciójának a természetét illeti, szinte természetesnek hathat, mivel a technológiai innovációk a fejlődésünkkel együtt osztódnak, és válnak lassan ellenőrizhetetlenné. A bonyolultabbnál, bonyolultabb készülékeink, egyre könnyebben használhatók lesznek- felhasználó baráttá egyszerűsödnek. Használatuk elengedhetetlen, de hosszú távú társadalmi, és személyiségünkre kifejtett hatásuk kiszámíthatatlan.

A folyamat elindult, teljesen átalakultak társas kommunikációs szokásaink, egyre több időt töltünk virtuális terekben, bástyázzuk el magunkat monitorok védőfala mögé, az időnket, napi tevékenységünket pedig mobiltelefonok határozzák meg. Virtuális közösségeinkben új, rövidített nyelvet használunk, válogatás nélkül teregetjük ki életünk legszemélyesebb pillanatait, és elhisszük, hogy a nem is biztosan létező barátaink véleménye fontos lehet az életünk irányításában. Nincs szemkontaktus, nincs mimika. A társas kapcsolataink építésében egy új platform vette át a személyes kommunikáció helyét, maga az internet. Ez a most eszkalálódó folyamat a felvetődő társadalmi, és szociális problémáival, lehet, hogy csak a kezdeti bukdácsolás időszaka. Elképzelhető hogy a darwini evolúciónk egy újabb lépcsőfoka, és az ember rugalmasan tud alkalmazkodni a helyzethez. De az is lehetséges, hogy elidegenedéshez vezet, és az uniformizálódó, erőszakosan egó erősítő hatásoknak engedve egyformán magányosan egyedivé válunk a tömegben. A felvetett kérdésekre nem tudhatjuk a választ, mert lehet nincs is, de művészi alternatívákat adhatunk. Mert ez a missziónk. Alkotó emberekként a társadalmi indikátor szerepének felelősségteljes keresztjét hordozzuk, ami miatt kutyakötelességünk problémákat, kérdéseket boncolgatnunk, és a sajátos képi nyelvünkön megfogalmazni azt. A művészet társadalomformáló erejével, és a munkáink egyéni vizuális nyelvén alkossunk közösséget, és adjunk lehetőséget arra, hogy valódi élőszóval szólítsuk meg egymást.

 

A tárlatról

A kiállítás gerincét az NDK, valamint szintén Debrecenhez köthető Síkhegy Csoport alkotóinak, valamint meghívott budapesti kortárs képzőművészek újonnan készült, tematikus munkái adják, mely kiegészül a meghirdetett nyílt pályázatra érkező diákmunkákkal.

 

Paraméterek

 • Pályázók köre: fiatal, kortárs képzőművészek
 • Technikai, műfaji megkötés nincs. Lehet festmény, grafika, installáció, térbútor, szobor, mozgókép, videó installáció, tárgykollázs stb.
 • Beküldhető alkotások mérete a helyi adottságok, felfüggeszthetőség, és szállíthatóság miatt:
  maximum 1,5m2 , maximális tömeg 10kg
 • Az pályamunkákat kérjük kiállításra kész állapotban (keretezve, paszpartuzva) beküldeni.
 • Az alkotás nem tartalmazhat obszcén, pornográf, sértő, politikai, vallási elemet. Legyen kortalan, lévén a Deák17 egy ifjúsági Galéria.
 • Viszont hűen az NDK hagyományához, alkotócsoportunk egy kis játékos kihívás elé állítaná mind a budapesti meghívott művészeket, mind az NDK- Síkhegy Csoport tagjait. Koncepciónk szerint, minden képzőművész kap egy témához szorosabban-lazábban kapcsolható tárgyat, melyet be kell építenie az alkotásába. A kapott tárgy a végletekig absztrahálható (ledarálható, aprítható, fotózható, szétszedve, máshogy összerakva stb.), de valamilyen formában meg kell jelennie a műben.
 • A tárgyakat nyilvános sorsolás útján kapják meg az érintett művészek.

 

Időpontok

 • Előzetes regisztráció: 2015. október 16-ig a antiesapu@gmail.com email címen, a pályázó nevének, életkorának, elérhetőségének (telefonszám, email cím) megadásával.
 • Tárgyak sorsolása: 2015. október 20., 17:00h, Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet. A húzott tárgy később is átvehető a Galériában, nyitvatartási időben.
 • Művek beadási határideje, helye: 2016. február 2., Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, Budapest, 1052, Deák Ferenc utca 17. I. emelet
 • Megnyitó: 2016. február 19.
 • Kiállítás megtekinthető 2016. március 27-ig a Deák17 Galéria nyitvatartási idejében.

 

  

Pályázattal kapcsolatos bármilyen Információ:

Szarvák Antal

NDK Budapesti Nagykövet

+36 70 320 50 65

antiforma@vipmail.hu

antiesapu@gmail.com

www.antiforma.hu